Actualitatea consulatului

Ziua Universală a Iei la Strasbourg

Este pentru prima oara ca la Strasbourg se sărbătorește aceasta zi, bluza româneasca –Ia – devenind un eveniment-brand  marcat la nivel global, in peste 50 de tari.

Pentru a arăta cât de mult o preţuiesc,  numeroase românce invitate la eveniment au îmbrăcat  tradiționala ie a cărei popularitate a crescut în ultimii ani de când vedete internaţionale au început să o poarte ca  ţinută în tendinţe.

De asemenea, în salonul de protocol al Consulatului au fost expuse o ie românească din zona etnografică Breaza –Prahova, împreună cu două păpuşi îmbrăcate în veşminte tradiţionale din aria etnografică Bistriţa-Năsăud. Cele trei piese au fost donate pentru a intra in colecţia de opere de artă românească a Consulatului, în curs de constituire.

Tot cu acest prilej au fost expuse circa 20 de pânze de pictură naivă românească create de Rodica Nicodin, nora ţăranului Ion Niţă Nicodin, primul pictor naiv din Brusturi, o localitate rurală din judeţul Arad de la poalele Munţilor Apuseni.

Descoperirea acestui pictor naiv a fost  comparată  de esteticianul Victor Ernest MAŞEK cu descoperirea pânzelor lui ROUSSEAU- Vameşul ( Henri Julien Rousseau dit Le Douanier Rousseau, 1844 -1910).

Rodica Nicodin participă în fiecare an cu lucrări la târgurile populare organizate în Bucureşti şi în străinătate, tablourile sale reprezentând imagini din Brusturi, cu pomi încărcaţi în floare, iar culoarea dominantă fiind rozul.

În cadrul serii culturale, conf.univ. Ana-Maria Gârleanu – Guichard, director al Institutului de studii romanești din cadrul Facultății de limbi străine  a Universităţii Strasbourg, a făcut o interesantă şi foarte apreciată expunere de prezentare a iei româneşti  care este recunoscută ca simbol internaţional al culturii române.

Asistenţa (între 120- 150 români şi de origine română de pe ambele maluri ale fluviului Rin) a făcut aprecieri elogioase la adresa organizatorilor serii culturale, onorată de prezenţa fostului ministru al afacerilor externe, domnul senator Titus Corlăţean, preşedintele delegaţiei Parlamentului României la Adunarea  Parlamentară a Consiliului Europei, aflat la Strasbourg, pentru a participa la o reuniune pe linia APCE. De asemenea, au fost prezenţi ambasadorul Răzvan Rusu, Reprezentant Permanent al României la Consiliul Europei.

Gazda manifestării, consulul general al României la Strasbourg, a informat asistenţa despre principalele evenimente culturale şi comemorative din toamna acestui an şi din prima parte a anului viitor:  vizita la Cimitirul Militar Român de la Soultzmatt ( sudul Alsaciei) a M.S. Regina Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu Principele Radu, la 29 septembrie 2018, la invitaţia autorităţilor locale ; ceremonia oficială, civilă şi militară, de la Necropola Naţională din Dieuze ( Moselle) din 11 noiembrie 2018, pentru comemorarea celor 943 de militari români  înhumaţi în careul eroilor români; un colocviu ştiinţific dedicat  cooperării militare franco-române în timpul Primului Război Mondial organizat de Universitatea Strasbourg în cooperare cu Instituţia Guvernatorului Militar al Strasbourg, sub auspiciile Ministerelor Apărării ale României şi Franţei; manifestările culturale în curs de definitivare din cadrul Sezonului France-Roumanie 2019, organizate şi patronate de Institutul  de studii române al Universităţii Strasbourg şi Primăria Strasbourg, în parteneriat cu Consulatul General al României  în Alsacia-Lorena (primăvara anului 2019). A invitat pe românii din diasporă sa se informeze din timp în legătura cu programarea evenimentelor, care vor fi indicate pe site-ul Consulatului, şi să ia parte la acestea.

 

 

În prim plan

Ceremonie de comemorare a militarilor români cazuţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa)

14.11.2018

După cum este cunoscut, la 11 noiembrie 1918 s-a semnat în Poiana Rethondes, în pădurea Compiègne din nordul Parisului, armistițiul care a pus capăt luptelor din timpul Primului Război Mondial. În Alsacia și Lorena…

Comemorarea militarilor români, prizonieri în timpul Primului Război Mondial în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, Franţa – dezvelirea unei plăci memoriale.

22.10.2018

Duminică, 21 octombrie 2018, la inţiativa Primăriei Steinbrunn-Le-Haut, a avut loc ceremonia de comemorare a militarilor italieni şi români, prizonieri în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, în Primul Război Mondial. Ceremoni…

Vizita în Alsacia a Familiei Regale a României pentru celebrarea făuririi statului român modern, unitar.

02.10.2018

Cu ocazia celebrării Centenarului făuririi statului român modern, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu au efectuat vizite la Soultzmatt, localitate în care se află înhumați 678…
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019