Actualitatea consulatului

Români morți în lagărul nazist de la Struthof, Alsacia

La 26 iunie 2018, Consulul general al Romaniei la Strasbourg a efectuat o vizită de documentare la fostul lagăr nazist de concentrare și exterminare de la Struthof, din Munții Vosgi (60 km distanță de Strasbourg). Acesta este singurul lagăr instalat pe teritoriul  Franței, în Alsacia anexată de Reich-ul german în iunie 1941.

Cu acest prilej s-a identificat, într-o baracă-muzeu, un panou cuprinzând țările din care au provenit deținuții morți în deportare sau în timpul ”marșurilor morții”. În această ”listă a naționalităților” figurează și 37 de români, cei mai numeroși fiind din Polonia, URSS și Franța.

De asemenea, a remarcat că sub crucea din locul denumit ”Fosse aux cendres”, unde erau îngropate resturile osemintelor incinerate, se află plăci comemorative,  instalate de unele țări cu victime în lagăr și asociații ale familiilor victimelor și supraviețuitorilor.

S-a luat legătura cu conducerea acestui loc de memorie care păstrează amintirea celor 12.000 de martiri morți de epuizare și masacre, organizând manifestări și comemorări periodice, îndeosebi în beneficiul tinerei generații.

Am obținut acordul pentru organizarea, la 4 august a.c., a unei ceremonii religioase de pomenire a morților, ce va fi săvârșită de preotul-paroh ortodox de la Strasbourg, Vasile Iorgulescu,  cu care prilej Consulatul va  depune  o coroană de flori. S-a recomanadat ca  Oficiul Național pentru Cultul Eroilor  sa amplaseze o placă comemorativă la ”Fosse aux cendres”, alaturi de cele existente.

 

 

Alegeri prezidențiale - noiembrie 2019

30.07.2019

Comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente privind procedura de înregistrare online pe portalul www.votstrainatate.ro a alegătorilor români aflați în afara țării Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) …

Ceremonie de comemorare a militarilor români cazuţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa)

14.11.2018

După cum este cunoscut, la 11 noiembrie 1918 s-a semnat în Poiana Rethondes, în pădurea Compiègne din nordul Parisului, armistițiul care a pus capăt luptelor din timpul Primului Război Mondial. În Alsacia și Lorena…

Comemorarea militarilor români, prizonieri în timpul Primului Război Mondial în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, Franţa – dezvelirea unei plăci memoriale.

22.10.2018

Duminică, 21 octombrie 2018, la inţiativa Primăriei Steinbrunn-Le-Haut, a avut loc ceremonia de comemorare a militarilor italieni şi români, prizonieri în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, în Primul Război Mondial. Ceremoni…
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019