Actualitatea consulatului

Expozitie „Créer/Commémorer” Brancuşi-Steichen-Botarro et le souvenir de la Première Guerre Mondiale (Metz, 24 iulie-15 august 2018)

La 24 iulie 2018 la Muzeul Gravelotte de lânga Metz (Lorena) a avut loc vernisajul expoziţiei „Créer/Commémorer” Brancuşi-Steichen-Botarro et le souvenir de la Première Guerre Mondiale.

Expoziția, plasată în contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial, este organizată sub patronajul preşedintelui Consiliului Departamental Moselle şi a preşedintei Asociaţiei Botarro. Este a treia din seria manifestărilor consacrate comemorării sculptorului franco-român Constantin Brancuşi şi a fotografului american Edward Steichen, originar din Luxemburg, după cele prezentate anterior la Munster şi Dieuze (M.I. nr.93/29.01.2018 şi 167/12.02.2018).

La vernisaj au rostit intervenţii Fernand LORMANT, prim-vicepresedinte al Consiliului Departamental Moselle şi primar al oraşului Dieuze (unde sunt înhumaţi 943 militari români), primarul Gravelotte, preşedinta „Asociaţiei Botarro”, sculptorul Remus Botar Botarro, realizatorul expoziţiei, precum şi consulul general al României la Strasbourg, ambasador Sabin Pop.

Au fost prezenți mai mulţi primari din aglomeraţia oraşului Metz, consilieri departamentali şi municipali, oameni de cultură, artişti plastici din Lorena precum şi jurnalişti de la postul de televiziune regional France 3 Grand Est, antena Nancy si de la cotidianul „Le Républicain Lorrain” care a publicat imagini de la vernisaj.

 

Fotogalerie

În prim plan

Ceremonie de comemorare a militarilor români cazuţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa)

14.11.2018

După cum este cunoscut, la 11 noiembrie 1918 s-a semnat în Poiana Rethondes, în pădurea Compiègne din nordul Parisului, armistițiul care a pus capăt luptelor din timpul Primului Război Mondial. În Alsacia și Lorena…

Comemorarea militarilor români, prizonieri în timpul Primului Război Mondial în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, Franţa – dezvelirea unei plăci memoriale.

22.10.2018

Duminică, 21 octombrie 2018, la inţiativa Primăriei Steinbrunn-Le-Haut, a avut loc ceremonia de comemorare a militarilor italieni şi români, prizonieri în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, în Primul Război Mondial. Ceremoni…

Vizita în Alsacia a Familiei Regale a României pentru celebrarea făuririi statului român modern, unitar.

02.10.2018

Cu ocazia celebrării Centenarului făuririi statului român modern, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu au efectuat vizite la Soultzmatt, localitate în care se află înhumați 678…
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019