Actualitatea consulatului

Vizita în Alsacia a Familiei Regale a României pentru celebrarea făuririi statului român modern, unitar.

 

Cu ocazia celebrării Centenarului făuririi statului român modern,  Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu au efectuat vizite la  Soultzmatt, localitate în care se află înhumați 678 militari români,  precum și la Haguenau, localitate în a cărei Necropolă odihnesc 467 militari români.

Sâmbătă, 29 septembrie a.c la Soultzmatt a avut loc o ceremonie oficiala,  în cadrul căreia primarul localității, domnul Jean-Paul Diringer,  a acordat înalților oaspeți români statutul de cetățeni de onoare ai orașului. De  asemenea,  Familia Regala a plantat doi tei în memoria Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care au inaugurat în anul 1924 acest cimitir, singurul dedicat în exclusivitate eroilor români.

Majestatea Sa împreună cu Alteța Sa Regală au depus o coroană de flori la Monumentul Cruce din Necropolă.

Cu ocazia ceremoniei de la cimitir a avut loc un serviciu religios de pomenire a morților săvârşit  de către IPS Iosif, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională,  împreună cu un sobor de preoţi de la parohiile ortodoxe din zona transfrontalieră  Franţa – Germania.

La acest eveniment au participat: Daniel MERIGNARGUES, subprefect de Thann-Guebwiller, Daniela CÎMPEAN, Președintele Consiliului Județean Sibiu, Călin GHEORGHE, primarul locatității sibiene Gura Râului, comuna înfrățită cu Soultzmatt.

Cuplul regal s-a întâlnit cu un grup de români din diaspora ( Alsacia).

La 30 septembrie 2018 Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu Alteta Sa Regala  Principele Radu au participat la o ceremonie similară la Necropola Națională din Haguenau, unde au depus o  coroana de flori la mormintele militarilor români.

Cuplul regal a fost primit de primarul orașului, domnul Claude STURNI, împreuna cu Chantal AMBROISE, subprefect de Haguenau-Wissembourg și Isabelle DOLLINGER, vicepreședinte al Consiliului Departamental Bas-Rhin.

Serviciul religios de pomenire a morților  a fost oficiat de către preotul paroh Vasile Iorgulescu de la Biserica Ortodoxă Română din Strasbourg.

Un grup de români din diaspora au fost prezenți la ceremonie și s-au întreținut cu Familia Regală.

 

 

 

În prim plan

Ceremonie de comemorare a militarilor români cazuţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa)

14.11.2018

După cum este cunoscut, la 11 noiembrie 1918 s-a semnat în Poiana Rethondes, în pădurea Compiègne din nordul Parisului, armistițiul care a pus capăt luptelor din timpul Primului Război Mondial. În Alsacia și Lorena…

Comemorarea militarilor români, prizonieri în timpul Primului Război Mondial în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, Franţa – dezvelirea unei plăci memoriale.

22.10.2018

Duminică, 21 octombrie 2018, la inţiativa Primăriei Steinbrunn-Le-Haut, a avut loc ceremonia de comemorare a militarilor italieni şi români, prizonieri în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, în Primul Război Mondial. Ceremoni…

Vizita în Alsacia a Familiei Regale a României pentru celebrarea făuririi statului român modern, unitar.

02.10.2018

Cu ocazia celebrării Centenarului făuririi statului român modern, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu au efectuat vizite la Soultzmatt, localitate în care se află înhumați 678…
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019