Actualitatea consulatului

Vizita în Alsacia a Familiei Regale a României pentru celebrarea făuririi statului român modern, unitar.

 

Cu ocazia celebrării Centenarului făuririi statului român modern,  Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu au efectuat vizite la  Soultzmatt, localitate în care se află înhumați 678 militari români,  precum și la Haguenau, localitate în a cărei Necropolă odihnesc 467 militari români.

Sâmbătă, 29 septembrie a.c la Soultzmatt a avut loc o ceremonie oficiala,  în cadrul căreia primarul localității, domnul Jean-Paul Diringer,  a acordat înalților oaspeți români statutul de cetățeni de onoare ai orașului. De  asemenea,  Familia Regala a plantat doi tei în memoria Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care au inaugurat în anul 1924 acest cimitir, singurul dedicat în exclusivitate eroilor români.

Majestatea Sa împreună cu Alteța Sa Regală au depus o coroană de flori la Monumentul Cruce din Necropolă.

Cu ocazia ceremoniei de la cimitir a avut loc un serviciu religios de pomenire a morților săvârşit  de către IPS Iosif, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională,  împreună cu un sobor de preoţi de la parohiile ortodoxe din zona transfrontalieră  Franţa – Germania.

La acest eveniment au participat: Daniel MERIGNARGUES, subprefect de Thann-Guebwiller, Daniela CÎMPEAN, Președintele Consiliului Județean Sibiu, Călin GHEORGHE, primarul locatității sibiene Gura Râului, comuna înfrățită cu Soultzmatt.

Cuplul regal s-a întâlnit cu un grup de români din diaspora ( Alsacia).

La 30 septembrie 2018 Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu Alteta Sa Regala  Principele Radu au participat la o ceremonie similară la Necropola Națională din Haguenau, unde au depus o  coroana de flori la mormintele militarilor români.

Cuplul regal a fost primit de primarul orașului, domnul Claude STURNI, împreuna cu Chantal AMBROISE, subprefect de Haguenau-Wissembourg și Isabelle DOLLINGER, vicepreședinte al Consiliului Departamental Bas-Rhin.

Serviciul religios de pomenire a morților  a fost oficiat de către preotul paroh Vasile Iorgulescu de la Biserica Ortodoxă Română din Strasbourg.

Un grup de români din diaspora au fost prezenți la ceremonie și s-au întreținut cu Familia Regală.

 

 

 

În prim plan

Programul de lucru cu publicul în perioada alegerilor prezidențiale - noiembrie 2019

18.10.2019

Consulatul General al României la Strasbourg organizează, în sediul consulatului, doua secții de votare cu ocazia alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2019. În vederea amenajării acestor secții de votare, precum și…

Programul de lucru cu publicul în perioada alegerilor prezidențiale - noiembrie 2019

18.10.2019

Consulatul General al României la Strasbourg organizează, în sediul consulatului, doua secții de votare cu ocazia alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019. În vederea amenajării acestor secții de votare, precum și…

Alegeri prezidențiale - noiembrie 2019

30.07.2019

Comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente privind procedura de înregistrare online pe portalul www.votstrainatate.ro a alegătorilor români aflați în afara țării Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) …
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019