Actualitatea consulatului

Comemorarea militarilor români, prizonieri în timpul Primului Război Mondial în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, Franţa – dezvelirea unei plăci memoriale.

Duminică, 21 octombrie 2018, la inţiativa Primăriei Steinbrunn-Le-Haut, a avut loc ceremonia de comemorare a militarilor italieni şi români, prizonieri în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, în Primul Război Mondial.

Ceremonia a inclus un serviciu religios oficiat de pastorul protestant al localităţii, o paradă a veteranilor de război francezi şi italieni, depunere de jerbe la crucile comune ridicate în memoria celor disparuţi, discursuri ale reprezentaţilor autorităţilor locale şi ale unor membri ai corpului consular  din Strasbourg.

La ceremonie s-au intonat Imnurile Naţionale ale  Italiei, României şi Franţei.

Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi departamentale, consulii Italiei, Germaniei şi României în Strasbourg, veterani de război şi un public local numeros.

Momentul cel mai important al ceremoniei a constat în dezvelirea, de către primarul localităţii şi consulul României la Strasbourg, a unei plăci comemorative, dedicată prizonierilor români decedaţi în lagărul din Steinbrunn-Le-Haut, amplasată la baza monumentului soldaților eroi din localitate.

Menţionăm că rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor români au fost depuse în anul 1920 în Cimitirul Militar  Român din Soultzmatt.

Consulul gerant al României la Strasbourg a mulţumit, în mesajul său public, autorităţilor locale şi departamentale franceze pentru iniţiativa acestora de a consemna de o maniera perenă, prezenţa militarilor români pe pământul alsacian şi a reiterat interesul consulatului ca această comemorare să devină un punct constant în agenda de viitor a ambelor parţi, română şi franceză.

 

În prim plan

Ceremonie de comemorare a militarilor români cazuţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa)

14.11.2018

După cum este cunoscut, la 11 noiembrie 1918 s-a semnat în Poiana Rethondes, în pădurea Compiègne din nordul Parisului, armistițiul care a pus capăt luptelor din timpul Primului Război Mondial. În Alsacia și Lorena…

Comemorarea militarilor români, prizonieri în timpul Primului Război Mondial în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, Franţa – dezvelirea unei plăci memoriale.

22.10.2018

Duminică, 21 octombrie 2018, la inţiativa Primăriei Steinbrunn-Le-Haut, a avut loc ceremonia de comemorare a militarilor italieni şi români, prizonieri în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, în Primul Război Mondial. Ceremoni…

Vizita în Alsacia a Familiei Regale a României pentru celebrarea făuririi statului român modern, unitar.

02.10.2018

Cu ocazia celebrării Centenarului făuririi statului român modern, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu au efectuat vizite la Soultzmatt, localitate în care se află înhumați 678…
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019