Actualitatea consulatului

Ceremonie de comemorare a militarilor români cazuţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa)

După cum este cunoscut,  la 11 noiembrie 1918 s-a semnat în Poiana  Rethondes,  în pădurea Compiègne  din nordul Parisului, armistițiul care a pus capăt  luptelor din timpul Primului Război Mondial.

În Alsacia și Lorena acest eveniment are o semnificaţie deosebită date fiind  luptele sângeroase care s-au purtat  și au făcut zeci de mii  de victime în ambele tabere aflate în conflict.

Majoritatea eroilor români din cei 2344  decedați în lagărele germane în anii  1917 – 1918 sunt înhumaţi  în Necropola Naţionala din  Dieuze, departamentul Moselle  ( 943 militari), şi în Cimitirul Militar Român  de lângă Soultzmatt  în Alsacia de Sud  ( 678 militari) .

În acest an la Necropola Naţionala din  Dieuze,  a avut loc o ceremonie oficiala civilă si militară de  comemorare, organizată la iniţiativa Consulatului General al Romaniei la Strasbourg, împreună cu Primăria din Dieuze,  în parteneriat cu Biroul Ataşatului la Aparare din cadrul Ambasadei Romaniei la Paris.    

Ceremonia  s-a desfășurat în prezența primarului acestei localități, domnul Fernand Lormant, prim-vicepreşedinte al Consiliului departamental Moselle si a altor oficialităţi departamentale şi municipale, a reprezentanților municipalitătii locale şi departamentale, precum şi a unei importante delegaţii  a MApN din România şi  Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Au fost prezenti domnul Viorel ILIE, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul din

Guvernul României, Col. Alin Mihai PREDA, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, MApN, doamna senator Laura-Iuliana SCANTEI, doamna Mihaela-Simona SPINARU, directorul Institutului Diplomatic Român.

La ceremonie a mai asistatun grup de unsprezece militari români raniţi în teatrele de război, membri ai delegaţiei INVICTUS, domnul Constantin TOMA, primar al localităţii Dărmaneşti, judeţul Bacău.

Au participat  şi depus coroane  de flori domnul  Remus Mărăşescu, gerant interimar  al Consulatului General al României la Strasbourg, alături  de oficiali  ai  MApN si reprezentanţii autorităţiilor locale la « Monumentul eroilor români »  realizat în anul 1920 de sculptorul Ion Jalea,  precum  şi la monumentul eroilor francezi înmormântaţi în Romania, realizat de sculptorul  român Remus -Botar – Botarro  în anul 1998.  

Ceremonia  a fost precedată de o slujbă religioasă de pomeniere oficiată de către doi preoţi militari ai Brigazii 30 Garda « Mihai Viteazul ».

 

La Soultzmatt,  ceremonia  s-a desfășurat în prezența primarului acestei localități, Jean-Paul Diringer,  şi  a reprezentanților locali.

Consulatul General al României din Strasbourg a fost reprezentat de președintele Asociației medicilor români din Alsacia   “AMRA“, doamna doctor Elena  Rugină , care a depus jerbe  la «  Monumentul Cruce » din Cimitirul Militar Român din Soultzmatt   şi la Monumentul eroilor francezi din localitate.

 

 

 

În prim plan

Ceremonie de comemorare a militarilor români cazuţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa)

14.11.2018

După cum este cunoscut, la 11 noiembrie 1918 s-a semnat în Poiana Rethondes, în pădurea Compiègne din nordul Parisului, armistițiul care a pus capăt luptelor din timpul Primului Război Mondial. În Alsacia și Lorena…

Comemorarea militarilor români, prizonieri în timpul Primului Război Mondial în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, Franţa – dezvelirea unei plăci memoriale.

22.10.2018

Duminică, 21 octombrie 2018, la inţiativa Primăriei Steinbrunn-Le-Haut, a avut loc ceremonia de comemorare a militarilor italieni şi români, prizonieri în lagărul de la Steinbrunn-Le-Haut, în Primul Război Mondial. Ceremoni…

Vizita în Alsacia a Familiei Regale a României pentru celebrarea făuririi statului român modern, unitar.

02.10.2018

Cu ocazia celebrării Centenarului făuririi statului român modern, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu au efectuat vizite la Soultzmatt, localitate în care se află înhumați 678…
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019