Informații pentru cetățenii români

Căsătoria la Consulatul General al României la Strasbourg

În conformitate cu prevederile art.43 alin.(1) al Legii nr.119/1996, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare de carieră ale României pot încheia căsătorii între cetăţenii români, dacă aceasta este în concordanţă cu legislaţia ţării în care sunt acreditaţi.

Potrivit art. 11 din Codul Familiei, “căsătoria se încheie în faţa delegatului de stare civilă al Consiliului popular al comunei, oraşului, al municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în cuprinsul căruia se află domiciliul sau reşedinţa oricăruia dintre viitorii soţi”.

Prin urmare, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare pot fi încheiate căsătorii între cetăţeni români, dacă cel puţin unul dintre soţi are domiciliul/reşedinţa în circumscripţia consulară a respectivei misiuni diplomatice. De asemenea, se pot încheia căsătorii între un cetăţean român şi un cetăţean străin, dacă cel puţin unul dintre soţi are domiciliul/reşedinţa în statul în care se află oficiul consular. Condiţiile de fond cerute pentru încheierea căsătoriei sunt determinate de legea naţională a fiecăruia dintre viitorii soţi. 

Reprezentanţii ambasadelor şi consulatelor României în străinătate vă pot oferi detalii despre procedura de încheiere a căsătoriei la misiunea diplomatică.

Încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare este supusă taxelor consulare, care se plătesc de solicitanţi la ambasadă sau la consulatul competent. Pentru informaţii suplimentare privind cuantumul taxelor consulare, vă recomandăm să accesaţi pagina de internet a MAE.

  

Întâlnirea consului general al României la Strasbourg cu președintele Universității Lorena

10.04.2015

Cu ocazia deplasarii la Nancy, la 9 aprilie 2015, consulul general al României la Strasbourg, ambasadorul Sabin POP, s-a întalnit cu presedintele Université de Lorraine, domnul Pierre MUTZENHARDT. Au…

Reuniunea « Consuli – Întreprinderi »

09.04.2015

La 9 aprilie 2015, consulul general al Romaniei la Strasbourg, ambasadorul Sabin POP, impreuna cu doamna Ancuta CONTA, sefa Biroului de promovare economica a Ambasadei Romaniei in Franta, au participat la …

Participarea Consulului general al Romaniei la Strasbourg la comemorarea Centenarului bataliei de la Les EPARGES (Meuse)

09.04.2015

La invitatia domnului Jean-Marc TODESCHINI, Secretar de stat pentru Fostii Combatanti si Memorie, consulul general al Romaniei la Strasbourg, ambasadorul Sabin POP, a participat, la 6 aprilie 2015, la…

Dialog cu reprezentanti ai Diasporei romane pe teme consulare

08.04.2015

Consul general al Romaniei la Strasbourg, ambasadorul Sabin Pop, a participat, la sediul Ambasadei Romaniei la Paris, la o reuniune pe tema intaririi legaturilor cu Diaspora romana si prezentarii…