Informații pentru cetățenii români

Căsătoria la Consulatul General al României la Strasbourg

În conformitate cu prevederile art.43 alin.(1) al Legii nr.119/1996, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare de carieră ale României pot încheia căsătorii între cetăţenii români, dacă aceasta este în concordanţă cu legislaţia ţării în care sunt acreditaţi.

Potrivit art. 11 din Codul Familiei, “căsătoria se încheie în faţa delegatului de stare civilă al Consiliului popular al comunei, oraşului, al municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în cuprinsul căruia se află domiciliul sau reşedinţa oricăruia dintre viitorii soţi”.

Prin urmare, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare pot fi încheiate căsătorii între cetăţeni români, dacă cel puţin unul dintre soţi are domiciliul/reşedinţa în circumscripţia consulară a respectivei misiuni diplomatice. De asemenea, se pot încheia căsătorii între un cetăţean român şi un cetăţean străin, dacă cel puţin unul dintre soţi are domiciliul/reşedinţa în statul în care se află oficiul consular. Condiţiile de fond cerute pentru încheierea căsătoriei sunt determinate de legea naţională a fiecăruia dintre viitorii soţi. 

Reprezentanţii ambasadelor şi consulatelor României în străinătate vă pot oferi detalii despre procedura de încheiere a căsătoriei la misiunea diplomatică.

Încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare este supusă taxelor consulare, care se plătesc de solicitanţi la ambasadă sau la consulatul competent. Pentru informaţii suplimentare privind cuantumul taxelor consulare, vă recomandăm să accesaţi pagina de internet a MAE.

  

ANUNŢ IMPORTANT - Organizarea alegerilor pentru Parlamentul European 25 mai 2014

14.04.2014

În data de 25 mai 2014 vor avea loc alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Ministerul…

ANUNŢ IMPORTANT!

10.04.2014

Luni, 21 Aprilie (a doua zi de Paşte) precum şi în zilele de 1 şi 2 Mai consulatul general este închis. …

Seară de degustare a vinurilor româneşti

11.04.2014

La 11 aprilie 2014 a avut loc la sediul Reprezentanţei Permanente a României la Consiliul Europei (Villa Schlief) o seară …

Întâlnirile „Consuli - Întreprinderi” 2014 la Nancy

10.04.2014

La 10 aprilie 2014, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a regiunii Lorraine, cu sediul în Nancy, a avut loc un…