Informaţii privind dreptul de şedere şi muncă …

Condiţii privind angajarea cetăţenilor din noile state membre UE, inclusiv România

 Precizari in urma intrarii in vigoare, incepand cu data de 1 iulie 2007, a Decretului nr.2007-801 din 11 mai 2007 privind eliberarea autorizatiilor de munca pentru straini, contributia speciala datorata de intreprinderi in cazul angajarii unui strain care nu are o autorizatie de munca si modificarea codului muncii

Pe durata perioadei tranzitorii, cetatenii din noile state membre (NSM) raman supusi obligatiei de a obtine o autorizatie de munca.

Pentru recrutarea unui salariat strain, in functie de rezidenta cetateanului strain - instalat deja in Franta sau nu- orice angajator francez - intreprinderi, asociatii, colectivitati teritoriale, spitale publice, institutii de invatamant private sau publice, persoane particulare pentru munci la domiciliu - urmeaza una din cele doua proceduri reglementate de lege :

- schimbare de statut, sau

- introducere

Un angajator nu poate sa introduca un strain fara acordul prealabil al administrartiei franceze si nici sa angajeze un strain fara autorizatie de lucru.

a) Procedura de schimbare de statut - cetateanul strain este deja instalat in Franta

Angajatorul trebuie sa se asigure ca strainul se afla in posesia unei autorizatii de munca care sa-i permita ocuparea postului in care doreste sa-l angajeze.

In caz negativ, cetateanu strain  trebuie se se adreseze prefecturii pe raza careia are domiciliul pentru a solicita o schimbare de statut si a obtine autorizatia de munca.

Pentru a se asigura de existenta autorizatiei de munca a strainului pe care doreste sa-l angajeze, angajatorul adreseaza prefecturii de departament unde are sediul intreprinderea, o scrisoare data, semanata, recomandata cu aviz de primire, la care anexeaza copia documentului in cauza ; prefectul notifica raspunsul prin curier, intr-un termen de doua zile lucratoare de la data primirii scrisorii recomandate. In lipsa raspunsului, obligatia angajatorului este considerata ca indeplinita.

b) Procedura de introducere - cetatenul strain nu este instalat in Franta

Angajatorul initiaza procedura de introducere a salariatului strain adresand o cerere Directiei Departamentale de Munca si Formare profesionala (DDTEFP) de pe raza careia se afla ; cererea trebuie insotita de diferite documente justificative, de un contract de munca « de introducere » si, daca este cazul, de o declaratie privind asigurarea unei locuinte colective pentru strain.

Autorizatiile de munca eliberate in cadrul procedurii de introducere sau de schimbare de statut impun plata de catre angajator a unei redevente la Agentia Nationala pentru Primirea Strainilor si pentru Migratie (ANAEM). Angajatorul nu poate fi rambusat de catre strain.

Pe durata perioadei tranzitorii, cetatenii din NSM , vor primi un titlu unic care tine loc atat de autorizatie de munca, cat si de permis de sedere ; titlul unic este eliberat pentru durata contractului de munca sau, daca durata angajamentului este egala sau superioara la 12 luni, titlul se elibereaza pentru o durata de 5 ani.

Autorizatia de muncă nu este obligatorie pentru cetăţenii din NSM care sunt detasati temporar in Franta si sunt salariati ai unei intreprinderi stabilite in tara de origine.

Anexat Decretul nr.2007-801 din 11 mai 2007 privind eliberarea autorizatiilor de munca pentru straini, contributia speciala datorata de intreprinderi in cazul angajarii unui strain care nu are o autorizatie de munca si modificarea codului muncii

În prim plan

Programul de lucru cu publicul în perioada alegerilor prezidențiale - noiembrie 2019

18.10.2019

Consulatul General al României la Strasbourg organizează, în sediul consulatului, doua secții de votare cu ocazia alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2019. În vederea amenajării acestor secții de votare, precum și…

Programul de lucru cu publicul în perioada alegerilor prezidențiale - noiembrie 2019

18.10.2019

Consulatul General al României la Strasbourg organizează, în sediul consulatului, doua secții de votare cu ocazia alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019. În vederea amenajării acestor secții de votare, precum și…

Alegeri prezidențiale - noiembrie 2019

30.07.2019

Comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente privind procedura de înregistrare online pe portalul www.votstrainatate.ro a alegătorilor români aflați în afara țării Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) …
  • http://www.dprp.gov.ro/cum-te-inscrii-in-registrul-electoral-daca-esti-cetatean-roman-cu-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
  • Consulatul nu va lucra cu publicul în perioada 26 aprilie - 1 mai 2019